Åbningstider: Hver mandag fra kl. 14 til 16. Dog ikke helligdage og i skoleferier.

Historie arkiv

Grejs Vaskehus

I sidste halvdel af 1940 erne og første del af 1950 erne var det meget almindeligt, at der i landsbyerne blev oprettet fælles vaskehus på andelsbasis.

Det blev der også i Grejs. Vaskeriet blev bygget på adressen Sønder Bygade 16. Her er der igen et godt tegn på fællesskab i Grejs. Det var slet ikke alminedeligt, at man havde vaskemaskine og tørretumbler i hemmene på det tidspunkt. Så det var ca. 75% af byens borgere, der blev andelshavere i vaskeriet. I vaskehuset var der installeret Ferm vaskemaskine, tørrecentrifuge og strygerulle, så alle hjælpemidler var tilstede. Alle kunne jo ikke vaske samme dag, så andelshaverne skulle booke sig ind på den dag, der skulle være vaskedag.

I sidste halvdel af 1950 erne blev priserne på vaskemaskiner mere overkommelige. Så det blev mere almindeligt, at flere anskaffede sig vaskemaskiner m.m. i hjemmene, efterhånden som udvalget af maskiner blev større og konkurencen gav billigere tilbud.

Der blev gang i udviklingen. Efterhånden var der ikke mange, der brugte vaskehuset, og det var efterhånden ikke særlig god økonomi i at drive vaskehuset i andelsforeningen. Derfor besluttede man midt i 1960 erne at nedlægge vaskehuset. Huset blev solgt, og køberen om- og tilbyggede huset så det blev til bolig på Sønder Bygade 16.

Der findes ikke noget i arkivet om, hvilket overskud der blev ved afhændelsen, og hvordan det eventuelt blev fordelt mellem andelshaverne.

Desværre er arkivet ikke i besiddelse af foto af vaskehuset. Måske er der nogen, der har et.