Åbningstider: Hver mandag fra kl. 14 til 16. Dog ikke helligdage og i skoleferier.

Historie arkiv

Vognmand i Holtum

B587Vognmand Frede Skovbjerg, 1924 til 1994.

I 1948 startede Frede Skovbjerg op som vognmand hjemme fra forældrenes gård på Grejs Nørremark (i daglig tale kaldet Bommeskrald), hvor han med sin første lastbil bl.a. fik en mælketur for Ulkær Mejeri.

          Billedet til højre viser Fredes første lastbil og huset de boede til leje i.

I 1951 blev han gift med Erna Refsgård. De første 4 år boede de til leje i et hus mellem Holtum og Sindbjerg, ejet af Anne Søgård, hvor Frede først havde sin lastbil til at stå ud til vejen. Senere byggede han en garage.

I 1955 købte de et hus i Holtum på Holtumvej nr. 33, mens Frede samtidig overtog en lokal vognmandsforretning og erhvervede sig to lastbiler. Det blev en alsidig vognmandsforretning med alt forefindende arbejde med kørsel af halm, grise, kreaturer, sand m.v.

Ifølge Fredes efterlagte regnskabsbog kostede det i 1964 f.eks. 24 kr. at få kørt 4 kvier fra området til Vejle Egnens Landbrugsaktion (VELA) i Vejle. For en tyr var prisen 8 kr.

Frede Skovbjerg kørte også meget for Ulkær Mejeri bl.a. med oste til grosserer i Haderslev og Sønderborg.

For Holtum Mosteri, som lå på Holtumvej 31, kørte Frede også varer ud bl.a. til Hatting, hvor han så f.eks. havde æbler med fra en æbleplantage retur til mosteriet.

B588I 1965 købte Erna og Frede nabohuset på Holtumvej nr. 37. Samtidig solgte de det gamle hus og én af deres lastbiler til Viggo Sørensen, som også overtog grusgraven, der lå tæt på Fruens Møllested ved Højgårdvej.

                                 Dette villede viser Fredes sidste lastbil ved deres hus på Holtumvej 37.

Fra 1966 og frem til lidt før overgangen til efterlønnen beholdt Frede kun én forvogn og kørte fast containerkørsel for Dania Trucking i Århus.

I 1986 solgte ægteparret Skovbjerg huset i Holtum og købte hus på Mølleager i Lindved.

Frede Skovbjerg døde i 1994 og ligger begravet på Grejs Kirkegård.